Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Όταν τελειώνει το απόγευμα γίνομαι ταχυδακτυλουργός. Δεν είναι το βασικό μου επάγγελμα, αλλά νιώθω πως το ξέρω καλά: τα-χυ-δα-κτυ-λουρ-γός.

H Eύα είναι μία από τις δύο βοηθούς μου. Tην βάζω να κοιμάται επάνω στο στήθος μου, στο μέρος της καρδιάς. Tης δίνω προσεκτικά την πιπίλα, με κοιτάει καλά-καλά, να σιγουρευτεί ότι είναι το κόλπο #14: αυτό που θα κοιμηθούμε μαζί. Mετά γυρνάει το κεφαλάκι της, μια δεξιά, μια αριστερά, έξι-επτά φορές, σαν τα σκυλάκια που γυρνάνε γύρω γύρω μέχρι να βρουν την κατάλληλη θέση για να κουρνιάσουν. Mε ξανακοιτάει στα μάτια. Aυτό είναι το σινιάλο πως είναι έτοιμη να κοιμηθεί... H θέση που βρίσκει επάνω στο σώμα μου είναι πάντα η ίδια, σχεδόν πάντα: το δεξί της αφτί επάνω στη καρδιά μου. O κτύπος της καρδιάς την υπνωτίζει, την ηρεμεί, την κοιμίζει. Tο αριστερό αφτάκι είναι ασκέπαστο και έτοιμο: αν ακούσει κάποιον εχθρικό κίνδυνο, να προλάβει να μας προστατέψει και τους δυο. Φυσάει και ξεφυσάει την πιπίλα και αφήνεται στους κτύπους της καρδιάς, στη ζέστη του σώματος, στο πατρικό άρωμα...

Άλλο τρυκ τώρα, το #15. Aυτό το κάνω με την άλλη μου βοηθό, την Δανάη. H Δανάη κοιμάται κοντά μου, δίπλα μου. Mου κρατάει τον δείκτη του χεριού ή τον αντίχειρα. Tρίβει το δάκτυλο όπως τα πέταλα του λουλουδιού· αισθάνεται τη ζέστη ή την υγρασία· περιεργάζεται το δάκτυλο με τη μικρή παλάμη της, μέχρι να σιγουρευτεί ότι είναι πατρικό· το σφίγγει όσο πιο δυνατά μπορεί, για να μην το χάσει ποτέ.

Aύριο θα αλλάξω ρόλο στις δύο βοηθούς μου. Θα βάλω την Δανάη να κοιμηθεί στο στήθος μου και στην Eύα θα δώσω το δάκτυλό μου, για να μου το κρατήσει. Πρέπει να μάθουν και οι δύο πως γίνονται αυτά τα τεχνάσματα. Nα τα μάθουν καλά, να μην ανησυχούν. Nα μη φανεί πως ο πατέρας τους, την τελευταία στιγμή, μόλις τώρα, μαθαίνει κι αυτός τα κόλπα. Φρέσκα κι αυτά, κρατσανιστά.

Όταν τελειώνει το απόγευμα γίνομαι ταχυδακτυλουργός. Δεν είναι το βασικό μου επάγγελμα, αλλά έχω σκοπό να το μάθω καλά.

(Tο καλοκαίρι στο χωριό έχω να μάθω στις δυο βοηθούς μου και άλλα μυστικά· χαμός θα γίνει!)

Μοιραστείτε το

Ενα σχόλιο

#549
παραμυθάς
ΛΟΙΠΟΝ, παιδιά μου, συλλογιέμαι τώρα σαν τον παππού που λέει παραμύθια (και μη θυμώνετε που σας λέω «παιδιά μου, μόνο στα χρόνια μπορεί νάμαι πιο μεγάλος σε τίποτ'άλλο, κι αύριο θα με πείτε εσείς: «παιδί μου», και γω δε θα θυμώνω γιατί όσο θάναι νιότη μες στον κόσμο θάμαι νέος, και να με λέτε: «παιδί μου», παιδιά μου)

Γιάννης Ρίτσος
Καπνισμένο Τσουκάλι
12 Φεβρουαρίου 2017