Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Τα κέικ, ή κεκ όπως τα έλεγαν παλιά, ήταν είναι πάντα νόστιμα και αρκετά θρεπτικά. Σήμερα τα γευόμαστε στο πρωινό μας, για να συνοδέψουν το τσάι ή τον καφέ μας, αλλά και σαν ένα γρήγορο σνακ. Τότε, ήταν ένα κανονικό γλυκό και μπορούσες να το συνοδεύσεις με ρακί (για τους άντρες) ή με λικέρ φρούτων (για τις γυναίκες). Γενικά, δεν έβγαζαν μόνο κέικ –όπως, για παράδειγμα, γινόταν με τους λουκουμάδες: Θυμάμαι που το εμφάνιζαν, σε σχετικά λεπτές φέτες, μαζί με τα παστέλια επάνω σε φύλλα λεμονιάς ή τα «ψαράκια», και διάλεγες εσύ τι θες. Μόλις δε, έτρωγες κάτι, υπήρχε δεύτερος γύρος: «Θέλεις κάτι ακόμα; Να πάρε! Μην ντρέπεσαι...»

Κέϊκ (από απόκομμα εφημερίδας)
Μισή οκά αλεύρι της Τεργέστης, 
100 δράμια ζάχαρη, 
100 δράμια γάλα, 
50 δράμια βούτυρο, 
4-5 αυγά, 
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, 
και ένα κουταλάκι οξύ.

Ασπρίζετε το βούτυρο, έπειτα ρίχνετε το αλεύρι και το ανακατεύετε καλά με το βούτυρο, έπειτα την ζάχαρι ψυλοκοπανισμένη και την ανακατεύετε καλά με το βούτυρο, κατόπιν αρχίζετε και ρίχνετε το γάλα λίγο-λίγο. Εις το τελευταίο γάλα όπου θα ρίξετε, λυώνετε και την σόδα, έπειτα ρίχνετε και τα αυγά ένα-ένα και εις το τελευταίο αυγό βάζετε το οξύ. Αφού γίνη η ζύμι σας αρκετά νερουλή, αλείφετε τις φόρμες σας ή ένα μικρό τεψάκι με βούτυρο, και το στέλλετε εις τον φούρνον.
 [Εφημερίς των Κυριών (21.12.1903) φ. 773, σ.8]

«Κεκ» (χειρόγραφο σε τετράδιο 11x16.7 cm, μεταξύ 1928-'30)
3 ποτήργια αλεύρη, 1 ποτήρι βούτηρο,
1 ποτήρι ζάχαρι ψηλή, μησό ποτήρι γάλα,
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ, 4 αυγά,
κανέλα και γαρήφαλα, 1 κουταλάκι σόδα,
1½ ποτήρι σταφίδα και κόντητα [;] ....


«Κεκ» (χειρόγραφο 20x14 cm, αρχές δεκαετίας '50)
1 κεσέ βούτηρο,
1½ κεσέ ζάχαρη
4 αυγά τους κορκούς
1 κεσέ γιαούρτη
3 κεσέδες αλεύρη
1 φλυτσάνη του καφέ ρακή
1 κουταλάκι σόδα
1 χατή βανίλια


«Κεκ νειστήσημον» (χειρόγραφο σε τετράδιο 11x16.7 cm, μεταξύ 1928-'30)
1 οκά αλεύρη, ½ οκά ζάχαρι,
½ οκά σταφίδες, 40 λεπτών ρούμη,
δύο κουταλάκια σόδα,
15 λεπτών κανέλα και γαρίφαλλα
δύο λεμόνια και όσο νερό σικώνη

Τα δουλεύβωμεν και τα βάζομεν στα ταψή και τα στέλνομαι στο φούρνο.

«Κεκ από πορτοκάλια» (χειρόγραφο σε τετράδιο 11x16.7 cm, μεταξύ 1928-'30)
½ οκά αλεύρη, 50 δράμια βούτηρο,
150 δράμια ζάχαρι, 7 αυγά,
7 πορτοκάλια, 2 κουταλάκια σόδα,
1 φλιντζάνι του τσαϊού σταφίδα μαύρη,
1 φλιντζανάκι του καφέ γαρήφαλα,
1 λεμόνι

Τον ζομόν και την φλίδα ξιμένη ομοίος και των πορτοκαλιών τα ακατόνεις όλα μαζεί. Κατόπιν αλήβης μία φόρμα με βούτηρο και ζάχαριν και το βάζης εις φούρνον μία ώρα.

«Κεκ με γιαούρτη» (χειρόγραφο σε τετράδιο 11x16.7 cm, δεκαετία του '40)
1 κεσέ γιαούρτη,
1 κεσέ ψίχα αμιγδάλου
1 κεσέ συμιγδάλη
1 κεσέ ζάχαρη
1 λεμόνι ου το φλιό του εθέρα [;]
1 κουταλάκη του γλυκού σόδα διαλιομένη με κονιάκ ή λεμινμισύ [λιμοντσέλο]
Αλίφομαι την φόρμα με βούτηρο και την [...]τήζομαι με παξιμάδη τριμένι.


Κουλουράκια βανίλιας (σχισμένη σελίδα από τον «Οδηγό Μαγειρικής», δεκαετία του '50, σ.308)
«Δόσεις.
1 οκά αλεύρι, 
150 δραμ. βούτυρο,
150 δραμ. ζάχαρι,
3 κρόκους αυγών,
1 ποτηράκι κονιάκ,
1 κουτ. του γλ. σόδα,
άρωμα βανίλιας

Εκτέλεσις.
Θέτομεν το βούτυρο εντός λεκάνης και το δουλεύομεν επί 15-20 λεπτά της ώρας (όπως διά κουραμπιέδες δηλαδή), προσθέτομεν κατόπιν την ζάχαρι πολύ ψιλήν και δουλεύομεν ακόμη επί 8-10 λεπτά, προσθέτοντες ανά ένα τους κρόκους, συνάμα δε την βανίλιαν (ταύτην κοπανίζομεν με ζάχαρι και κοσκινίζομεν ή αντ' αυτής χρησιμοποιώμεν βανελίνην, η δόσις της βανελίνης όμως δέον να είναι ολίγη• κοτ. γλυκού αρκεί – διότι είνε πολύ δυνατή αύτη και καίει κατόπιν εις τον λαιμόν), τέλος δε προστίθεται και το αλεύρι και κατόπιν πλάθονται εις ότι δήποτε σχήματα θέλομεν, τα αλείφομεν με κρόκον αυγού και τα ψήνομεν εις μέτριον φούρνον επί 18-20 λεπτά της ώρας σχεδόν».

«Κουλουράκια με σιρόπι» (χειρόγραφο σε ατζέντα 11.5x24 cm, δεκαετία του '60)
Ένα παγκέτο αλεύρι Αλατίνη,
3 αυγά,
1 ποτήρι γάλα

[γραμμένη ολοκληρωμένα στην απέναντι σελίδα]

1 κιλό αλεύρι Αλατίνη,
10 δρχ. μαγιά, 3 αυγά,
1 ποτήρι λάδι
1 >> γάλα, 2 βανίλιες,
2 κουταλιές της σούπας κακάο για το σιρόπι,
4 ποτήρια ζάχαρι,
5 >> νερό

Κουλούρια (καλλιγραφημένο χειρόγραφο σε ατζέντα, δεκαετία του '60)

½ κιλό βούτυρο,
640 gr. ζάχαρη,
6 αυγά,
1) κουταλιά της σούπας αμονία,
1) κουταλιά του γλυκού σόδα,
2 βανίλιες,
1) ποτήρι γάλα,
2½ κιλά αλεύρι μαλακό

Εκτέλεσις: Βάζουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο & τα τρίβουμε έως να λιώση η ζάχαρη. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά κι μετά λίγο-λίγο το γάλα, την αμονία με λίγο ζεστό νερό, τη σόδα διαλυμένη με μισό λεμόνι, τις βανίλιες και μετά, λίγο-λίγο το αλεύρι έως ότου γίνη μία μπάλλα μαλακή.


Γλυκό σταφύλι (χειρόγραφο σε ατζέντα 11.5x24 cm, δεκαετία του '60)
2 κιλά σταφύλλια.
1 κιλό & 2 φλυτσάνια ζάχαρη, μπαίνουν όλα μαζί & στο τέλος λεμόνι. Μια κουταλιά της σούπας (όχι καλά γεμάτη στο ένα κιλό σταφύλλι & μισό ζάχαρη) & 1 φλυτσάνι ζάχαρη, 2 βανίλιες
.


Τα «λικέρ φρούτων» ήταν τα κλασικά σπιτικά ηδύποτα. Εάν οι άντρες παρασκέυαζαν αποστάγματα (ρακί, αποστάγματα σταφυλιού κ.α.) οι γυναίκες δημιουργούσαν περίφημα λικέρ με νοσταλγικά αρώματα, όμορφο χρώμα, και ιδιαίτερες γεύσεις. Μας θυμίζουν κάτι από το σπίτι της γιαγιάς που είχε πάντοτε ένα χειροποίητο ηδύποτο να στολίζει το σπιτικό της και να κερνάει τους καλεσμένους της. Τα πιο διαδεδομένα στο χωριό ήταν με πορτοκάλι ή με δαμάσκηνο ενώ, αργότερα δοκίμαζαν με μέλι και ρακί.

Λικέρ με φρούτο (από απόκομμα εφημερίδας)
Ό,τι δήποτε σιρόπι γλυκού φρούτου ημπορεί να μετασχηματισθή ευκολώτατα εις λικέρ διά του ακολούθου τρόπου. Υποθέσετε ότι έχετε σιρόπι φραγκοσταφύλων ή βερυκόκων ή βύσινο ή κυδώνι αρκετά πυκνόν. Το βάζετε εις καθαρόν τέντζερι επάνω εις την φωτιά και όταν αναλύση καλά, το περνάτε από λεπτό πανί. Έπειτα επάνω εις την φωτιάν, προσθέτετε οινόπνευμα ή και κονιάκ, εις το ήμισυ από την δόσιν του σιροπιού. Είναι αρκετόν όταν έχη την πυκνότητα των ευρωπαϊκών λικέρ. [Εφημερίς των Κυριών (23.11.1903) φ. 769, σ.8]

 

Για την μεταφορά: mix_09.2015

Μοιραστείτε το