Βωλάξ, Τήνος. Τόπος όμορφος και ζωντανός. Χωριό αγαπημένο. Μέρος που θέλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε πιο πολύ από ποτέ! Εκτιμούμε όλα όσα μας προσφέρει μέσα απ' την ιστορία και την κουλτούρα του, μέσα από την αξεπέραστη φύση και τις αξίες των ανθρώπων του...
Ακολουθήστε μας!

Χαίρομαι όταν από την ιστοσελίδα αυτή μπορούμε να παρουσιάσουμε και την άλλη πλευρά της ζωής. Την πιο ανάλαφρη, την πιο κεφάτη, την πιο αισιόδοξη. Γιατί, παρά την μαύρη καταχνιά που προβάλλει η τηλεόραση, υπάρχουν δράσεις και δημιουργήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα την ψυχική μας ανάταση.

Άνθρωποι από το νησί γέμισαν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους με μορφωτικά μαθήματα και ψυχαγωγικές δράσεις όπως τα εικαστικά, η καλαθοπλεκτική (σε συνεργασία µε τον Σύλλογο της Βωλάξ και τον Ιωσήφ-Αντώνη Σιγάλα), η αγγειοπλαστική (σε συνεργασία µε το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραµικής Τήνου), η δημιουργία με ανακυκλώσιμα υλικά και η μαγειρική. Όλα αυτά δηλαδή, που αποτελούν ένα παράθυρο επικοινωνίας και φιλίας με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα.

Την Κυριακή στις 19 Ιουνίου 2011, τo «Καλλιτεχνικό Στέκι» της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τήνου, παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στο ανοικτό θεατράκι της Βωλάξ –αλλά και σε δεκάδες σημεία μέσα στον οικισμό– την ενδιαφέρουσα πολιτισμική εκδήλωση «Ζωγραφο... ανακυκλω... πηλο... καλαθο... μαγειρέματα!», τα αποτελέσματα δηλαδή, όλης αυτής της ενασχόλησης.

Στα εγκαίνια της εκδήλωσης, έγινε επίδειξη κατασκευών και καλλιτεχνημάτων, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δημιουργίας: ζωγραφικά έργα (με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο), δημιουργίες με ανακυκλούμενα υλικά (με υπεύθυνη την Κοραλία), όμορφα δείγματα αγγειοπλαστικής (από τον κυρ-Γιάννη Εξιλζέ), παραδοσιακές κατασκευές καλαθοπλεκτικής (από τους επαγγελματίες Ιωσήφ-Αντώνη και Γιακουμή) και μυρωδάτη μαγειρική (από τις γυναίκες των χωριών της ενδοχώρας).

Δόθηκε η δυνατότητα στους παρεβρισκόμενους να παρακολουθήσουν ζωντανά την διαδικασία των δημιουργιών των λαϊκών καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα υπήρχε εξήγηση για τις ενέργειές τους (πως φτιάχνονται τα παραδοσιακά καλάθια και πανέρια, ποια είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά δημιουργίας ενός καλού πίνακα ζωγραφικής, πως ο πηλός παίρνει μορφή και δημιουργεί χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα)! Είναι απίστευτο πως μπορεί να μεταμορφωθεί μία βέργα ιτιάς ή μια μπάλα πηλού σε κάτι όμορφο και χρήσιμο.

Από το πρωί κάνοντας βόλτα μέσα στο χωριό –στις αυλές και στα σκαλοπάτια, έξω από παραθύρια και επάνω στα μαρμάρινα τραπέζια– μπορούσες να δεις έργα από ανακυκλούμενα υλικά και αξιόλογα ζωγραφικά έργα, ενώ το βραδάκι στο υπαίθριο θέατρο, μπορούσες να πάρεις στοιχεία για κάθε δημιουργία και να γευθείς απολαυστικούς λουκουμάδες (απί-στευ-τοι!) από τα άξια χέρια των τηνιακών γυναικών!

Την όλη εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Αντώνης Βιδάλης ενώ, χαιρετισμό και ευχαριστίες απηύθυναν: η –πάντα γλυκιά και δραστήρια– Διευθύντρια στο «Καλλιτεχνικό Στέκι» Γεωργία Ράπτη και ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς. Όσοι είχαν την τύχη να παραβρεθούν πέρασαν ένα ευχάριστο σούρουπο στο χωριό μας. Και φυσικά, μόλις συνεχιστεί και φέτος η δουλειά του Στεκιού, θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα!

 

Για την μεταφορά: mix 09/2015

Μοιραστείτε το